Λευκάδα

Θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα νησιά της Μεσογείου και διαθέτει τρεις από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κορυφαίων ταξιδιωτικών περιοδικών.

Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου πελάγους και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Μια πολύ στενή λωρίδα θάλασσας τη χωρίζει από την Ακαρνανία και μια πλωτή κινητή γέφυρα, μήκους 50 μέτρων, τη συνδέει μαζί της. Αυτή ακριβώς η πλωτή γέφυρα αποτέλεσε την «σύνδεση» με την ηπειρωτική Ελλάδα, που την καθόρισε διαχρονικά, ιστορικά και πολιτισμικά, αφού δημιούργησε μια μοναδική τοπική κουλτούρα, με επτανησιακές, ηπειρώτικες και με ρουμελιώτικες επιρροές. Έχει επίσης άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: μαζί με την Εύβοια είναι τα μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς.

Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη ηλιοφάνεια, τον ήπιο αλλά βροχερό χειμώνα και το ζεστό καλοκαίρι που είναι ευχάριστο χάρις στους δροσερούς του ανέμους. Το νησί έχει αρκετές πηγές, όπως οι ονομαστές πηγές της Κερασιάς στο Σύβρο, χείμαρρους που κάποτε είναι ορμητικοί και σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες, όπως ο Δημοσάρης στην περιοχή του Νυδριού και εντυπωσιακά φαράγγια σαν αυτά της Μέλισσας στους Σφακιώτες και των Χαραδιάτικων. Οι δύο λιμνοθάλασσες, στο βόρειο τμήμα του νησιού, αποτελούν σημαντικούς υγροβιότοπους για πολλά είδη πτηνών.

Η Λευκάδα θεωρείται η πατρίδα των ποιητών και γενικότερα των καλλιτεχνών.

Σπουδαίοι άνθρωποι που έχουν γράψει ιστορία με την δράση και τα έργα τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο γεννήθηκαν στην Λευκάδα. Ανάμεσά τους και οι ποιητές Άγγελος Σικελιανός και Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο διάσημος ποιητής στην Ιαπωνία, Πατρίκιος Λευκάδιος Χερν -γνωστός ως «Γιάκουμο Κοϊζούμι» – και ο Άγγλος ακαδημαϊκός και πρώην Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι και της Εκκλησίας της Αγγλίας, Φρέντερικ Τέμπλ.

Ο θαλάσσιος διαμελισμός της Λευκάδας είναι εξαιρετικά πλούσιος. Αποτελείται από εντυπωσιακές ακτές, χερσονήσους, ακρωτήρια – με ξεχωριστό το ακρωτήριο Λευκάτα – όρμους που αποτελούν εξαιρετικά φυσικά λιμάνια όπως του Βλυχού, των Συβότων, της Ρούδας στα ανατολικά της Λευκάδας και της Βασιλικής στη νότια πλευρά. Πολλοί διαδοχικοί όρμοι υπάρχουν και στο Μεγανήσι, που δημιουργούν μικρά εντυπωσιακά φιόρδ.

Η Λευκάδα, με έκταση 302,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων και έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους. Μαζί με τα νησάκια, Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό, Σκορπιό, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη, Θηλειά, Κυθρό κι άλλα μικρότερα γύρω από αυτά, συναποτελεί διοικητικά τον Νομό της Λευκάδας, πού έχει ως πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη και χωρίζεται σε 6 Δήμους (Λευκάδας, Ελλομένου, Απολλωνίων, Καρυάς, Σφακιωτών και Μεγανησίου) και 2 κοινότητες (Καλάμου και Καστού).

Τιρκουάζ νερά, ηλιοβασίλεμα με θέα το Ιόνιο, τεράστιες λευκές αμμουδιές, νησάκια και φιόρδ...Ένας μικρός επίγειος παράδεισος σας περιμένει...

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Λευκάδα

Κατεβάστε τον Χάρτη του Νησιού

elGreek
en_GBEnglish elGreek